1 Ekim 2010 Cuma

Kediler Padişahı



















Kitabın adı: Kediler Padişahı
Yazarı: Tahir Alangu
Yayınevi: Yapıkredi Yayınları / Doğan Kardeş
Sayfa Sayısı: 112
Tarih: Hergün yatmadan önce

"Bir varmış bir yokmuş. Tanrı' nın kulu çokmuş. Çok yemesi, yok demesi günahmış. Evvel zaman içinde bir sümüklü böcek varmış. Evi sırtında, duvarın dibinde, yalnız başına, sessiz sakin yaşarmış. Günün birinde yalnızlıktan sıkılmış, bıkmış. Sarımsak zarından baş örtüsü, soğan kabuğundan feraca, hurma çekirdeğinden takunya giyinmiş, kendine bir koca aramaya çıkmış. Soğan kabuğundan kepenek, sellim sellim sepelek, gide gide giderek, yolda bir Oduncu Baba' ya rastlamış."  
Bürümcekli Kadınla Sülün Bey masalından alınmıştır.

Bizi okuyup yorum bırakan sevgili Ayşe' nin isteği üzerine kızımın okuduğu kitaplarla ilgili bundan sonra küçük notlar eklemeye çalışacağım. Umarım faydalı olabilirim.
Yazacağım ilk notun Kediler Padişahı için olmasını istedim. Kızım ve benim defalarca okumaktan sıkılmadığımız nadir kitaplardan biri. Evimizdeki yeri yastığın altı.
Ayrıca içinde annemin anneannesinden dinlediğim masalların da olması her okuyuşumda beni benden alıp uzaklara götürmektedir. Bu masalları şimdi kızımın da biliyor olması ise kültürel mirasın nesilden nesile taşınmasına en güzel örnektir.
Tahir Alangu' nun müthiş anlatımı ve Mustafa Delioğlu' nun resimleri ile müthiş bir kitap. Emeği geçen herkesin eline sağlık. Her evde mutlaka bulunmalı, küçük büyük herkes mutlaka okumalı.

1 yorum:

  1. Kitap Teknesi'ne de konuk oldu "Kediler Padişahı": http://www.kitapteknesi.com/2011/01/kediler-padisah_16.html Gerçekten dikkate değer bir kitap...

    YanıtlaSil